"Kuća duhova" u Bosni koju meštani zaobilaze u širokom luku


Stari grad Todorovo, na severozapadu Bosne i Hercegovine, moglo bi da postane inspiracija za film, ne po ostacima ruševina koje svedoče da je ovo nekad bio moćan grad, već po "kući zlih duhova", pored koje meštani izbegavaju da prođu. Todorovčani veruju da je kuća ukleta zbog mračne prošlosti...

Meštani Todorova, kraj Velike Kladuše, tvrde da se noću iz "uklete kuće" čuju zastrašujući zvukovi, krici i stravični jauci. U njenoj blizini, navodno, kvare se tehnički uređaji, telefoni i slično. Sva vrata i prozori kuće su zatvoreni daskama.
Legenda kaže da je na tom mestu bilo groblje. Krajem 19. veka muslimanski imami planirali su da sagrade školu. Hodže su raširili šatore, proveli na tom mestu nekoliko noći, a onda su iznenada u tišini i vidno uznemireni zauvek otišli iz Todorova.
Prva kuća na "ukletim temeljima" sagrađena je početkom prošlog veka, kaže najstariji meštanin, 81-godišnji Kadir Ibričić. Srušena je u Prvom svetskom ratu, da bi krajem Drugog svetskog rata izgorela do temelja.
- Tokom Drugog svetskog rata imanje je kupio Husein Bašić i na istom mestu podigao novu kuću. Ni ona nije bila dugog veka i do temelja je izgorela kada su je Nemci u povlačenju, iz samo njima poznatih razloga, zapalili… - govori Kadir Ibričić.
Huseinov brat Hasan odlučio je da tu sagradi novu kuću iako ga je porodica odgovarala odtoga, govoreći mu da je mesto ukleto. Hasan ih nije poslušao.
- Nakon što je opet sagrađena i nameštena, tokom rata u BiH vojnici su zauzeli to područje i iz kuće odneli nameštaj i porazbijali stakla. Dugo se niko tu nije uselio, niti je tu prenoćio zbog priča o prokletstvu tog mesta. Zbog te kuće verujem da postoje duhovi - kaže Kadir.
Bašići danas u selu Todorovo žive na drugim lokacijama. Posljednja kuća, koja stoji i danas, sagrađena je pre 25 godina. Sulejman Bašić se seća kako je odgovarao svog bratića da na tom mestu sagradi kuću. Za duhove, kaže, nije siguran, ali da je mesto na neki način ukleto, u to je potpuno siguran.
- Ova kuća je vlasništvo mog bratića Huseina Bašića koji je umro odmah nakon što ju je izgradio. Husein i njegovi roditelji na tom mestu su gradili kuće koje su uvek bile srušene ili se nešto čudno događalo s njima, a ovo je četvrta kuća koja je tu sagrađena na istim temeljima i isto se ponavlja - priča Sulejman i dodaje da je kuća odavno nazvana "kućom duhova" jer je najverovatnije ukleta.
Tokom rata u BiH u mestu Todorovo bila je crta razgraničenja Petog korpusa Armije RBiH i vojske Fikreta Abdića. Priča se da se kuća koristila kao zatvor i da su u njoj ubijeni brojni nevini ljudi, te da njihove duše ne mogu naći spokoj.
- Ljudi govore da se iz nje čuju zvukovi, lupetanje, krikovi, plač i slično. Najverovatnije su to golubovi, ali opet ima tu nešto s tim mestom i tom kućom - zaključuje Sulejman Bašić.

Izvor : 24sata

Objavi komentar

0 Primjedbe