HAOS ZBOG IZBORA: Sprema se krvoproliće na ulicama Beograda!



Dveri-DSS prete protestima ako ne pređu cenzus, dok lider radikala Vojislav Šešelj poručuje da će izvesti na ulicu „besne četnike“ ukoliko suprotan tabor pređe cenzus i uđe u Skupštinu Srbije
BEOGRAD - U Srbiji bi moglo da dođe do ozbiljnog krvoprolića jer opozicija, nezadovoljna zbog izbornih rezultata, najavljuje da će se dići i izaći na ulice.
I to možda ne bi bilo toliko opasno da nemire ne najavljuju dva zavađena tabora - lider SRS Vojislav Šešelj tvrdi da će njegovi „besni četnici“ masovno izaći na ulice ako koalicija DSS-Dveri, ali i SDS-LDP-LSV, pređe cenzus, dok mu oni uzvraćaju da će i oni na masovni protest ukoliko ne pređu!

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da neće odustati od protesta jer je njihova lista nesporno prešla cenzus.

- Naše građansko pravo je da protestujemo ako ne bude bilo tako. Želimo da se sve završi unutar institucija sistema. Ali ako one pokleknu pod uticajem jedne stranke i jednog čoveka, onda moramo da idemo van institucija. Radimo sve da bi se institucije sistema ispoštovale, razgovaramo i sa RIK, idemo kroz sve ono što je institucijalno u redu. Uverena sam da će nam se i druge opozicione strane u tome pridružiti - rekla je Raškovićeva.

Politički rijaliti

Na konstataciju da je i Šešelj najavio proteste ukoliko oni pređu cenzus, liderka DSS uzvraća da predsednik SRS nije ozbiljan u tome.

- Kada protestujete zbog nečega, želite da postignete određeni rezultat s jedne strane, a s druge ne date da vas dave u mraku. Vučić bi najviše voleo da nas udavi u mraku. Pa ako neko pokuša da me udavi, vrištaću. Što se tiče Šešelja, sigurno neće izaći na ulice ako mi pređemo cenzus i ovo njegovo klovnovsko ponašanja jeste njegova glavna karakteristika. Setite se samo onog glogovog koca na Titovom grobu. E ovo vam je sad taj glogov kolac kojim preti preko „besnih četnika“. On je čovek koji pravi politički rijaliti šou - smatra Raškovićeva.

Šešelj je na njene optužbe da je klovn odgovorio da ona može da nastavi s vređanjem, ali da im neće dozvoliti da „krađom glasova pređu cenzus“.

- Mi nismo protiv toga da Dveri-DSS pređu cenzus, nego smo protiv toga da se ukradu glasovi da bi oni prešli cenzus na veštački način. Upravo to radi RIK po nalogu Amerikanaca, a Aleksandar Vučić je ustuknuo i ne sme da se suprotstavi. Sanda nema ni pameti, ni znanja, ni političkog iskustva i ne može parirati političkim argumentima. Nekad su klovnovi pametniji od profesora univerziteta. Možemo se meriti ko će više da izvuče na ulicu. Dokazao sam koliko mogu naroda da izvedem, a ako dođe do izborne krađe i ako budemo imali papire za to kao dokaze, izvešćemo narod na ulicu - napominje šef radikala.

Sprečiti nasilje

Profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović kaže da sve ove izjave mogu da budu uvertira za izazivanje političke turbulencije u Srbiji.

- Postoji mogućnost za političke nerede. Ukoliko bude nereda, stranke moraju da se potrude da ih smire. Treba da budu svesni da je odgovornost na njima i da će snositi prekršajnu i krivičnu odgovornost ako bude nasilja na protestima - ukazuje on.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović, međutim, ocenjuje da je sve u rukama lidera SNS Aleksandra Vučića.

- Nemira neće biti ako vlast to ne želi i ako tome ne doprinese. Šešelj je dovoljno srećan zbog povratka u parlament, ne vidim da bi imao mnogo razloga da se buni. On samo malo, po običaju, privlači pažnju, a što se tiče pretnji o besnim četnicima, treba imati na umu da oni nisu stigli još ni do Zagreba, kao što su obećali. Tek kad završe sa Zagrebom, nek se jave. Šalu na stranu, treba da se spuste tenzije, a jasno je i da niko ne treba da bude pokraden - napominje Vukadinović.


kurir.rs

Objavi komentar

0 Primjedbe