Šta vas čeka kad povučete zadnji dim cigarete ?

Dogurate li do prvih sedam dana bez povučenog dima, odradili ste najtežu dionicu. Stoga se nagradite i novcem koji biste inače potrošili na cigarete kupite nešto što vas veseli.
Crne brojke najbolji su vam motiv da cigaretama kažete zbogom – od posljedica pušenja u svijetu godišnje umre do pet milijuna ljudi. Poznato je također i kako od bolesti uzrokovanih pušenjem (karcinomi, krvožilna i respiratorna oboljenja) prerano umire svaki drugi pušač.
Prema nekim istraživanjima, čak 75-80 posto pušača želi prestati pušiti i samo ih treba potaknuti u donošenju te odluke, pružiti im potporu kao i stručnu pomoć.

>>>
Već nakon dva dana apstinencije počinju se oporavljati vaša osjetila okusa i njuha, a nakon mjesec dana nepušenja vaša se pluća počinju obnavljati.
Prepoznali ste se u ovome postotku?
Sigurno biste htjeli znati koliko vremena će vam trebati da svoje tijelo očistite od nikotina i što vas sve čeka u prvim danima i tjednima apstinencije od cigarete.
Prije negoli započnete s odvikavanjem i okrenete novu stranicu, napravite test po Fagerströmu, kako biste utvrdili stupanj svoje ovisnosti.
Ako zapalite prvu jutarnju cigaretu 5 minuta nakon ustajanja, vi ste okorjeli pušač bez premca i odvikavanje će za vas biti teška borba. U tom slučaju preporuča se da se najprije prebacite na lakše cigarete i postepeno smanjujete broj popušenih cigareta kako bi se vaš organizam najprije priviknuo na manju dozu nikotina. Tek nakon toga možete sasvim prestati.
Ukoliko pak zapalite prvu cigaretu unutar 30 minuta, vi ste vrlo ovisan pušač te niti vama neće biti jednostavno ostaviti se cigarete. Ako prvi dim povučete unutar 60 minuta, onda ste umjereno ovisan pušač. A ukoliko do vaše prve jutarnje cigarete prođe više od sat vremena, to govori kako pušite iz zadovoljstva te vam naglo odvikavanje neće predstavljati veliki problem.
A sam tijek odvikavanja uglavnom će proći ovako:
Dva sata nakon zadnje cigarete
Pozitivan učinak vaše odluke u vašem se organizmu počinje osjećati već dva sata nakon vaše zadnje cigarete, kad otkucaji vašeg srca i krvni tlak počinju polako padati i vraćati se u normalu, dok se i periferna cirkulacija poboljšava. Tako će pušači koji pate od sindroma ‘hladnih ruku’ osjetiti toplinu u prstima.
Prvih 12 sati apstinencije
U samo 12 sati nakon zadnje cigarete razina ugljičnog monoksida u vašem tijelu pada na normalnu razinu, dok se popravlja razina kisika u krvi. Hvata vas nervoza? Ne znate kamo ćete s rukama? Nemojte zbog toga pokleknuti i zapaliti novu cigaretu. Pušači često iz dosade cigaretom krate vrijeme, ne razmišljajući da si time ujedno i skraćuju život. Sjetite se da žudnja za cigaretom traje tek 3-5 minuta. Dohvatite se neke zdrave grickalice, poput čipsa od jabuka, sjemenki suncokreta ili bundeve, mrkve… Ili pak zaposlite nervozne ruke kakvim hobijem, kućanskim ili nekim drugim poslom.
24 sata nakon prestanka pušenja
Kod pušača je rizik od srčanog udara čak 70 posto veći negoli kod nepušača. Vjerovali ili ne, samo 24 sata nakon što ste prestali pušiti opasnost od infarkta već se počinje smanjivati. Bravo, na pravom ste putu! Pijte što više tekućine, kako biste čim prije očistili svoj organizam od nikotina i raznih drugih toksina.
>>>
Prestankom pušenja na svim ste životnim poljima ‘u plusu’ – od zdravlja do financija. Osjećat ćete se i izgledati bolje, vaša koža i kosa bit će u boljem stanju i neće više imati onaj neugodan miris. Bit ćete otporniji i izdržljiviji i manje podložni stresu.
Kava je veliki okidač za pušenje, pa bi bilo dobro da ju zamijenite šalicom mlijeka, sokom od naranče ili kakvim drugim napitkom. I dalje maštate o cigareti? Izračunajte koliko novca godišnje trošite na cigarete i što biste si za tu svotu htjeli priuštiti, to će vam biti dobar motiv za ustrajnost u vašoj odluci da prekinete s pušenjem.
48 sati nakon zadnje cigarete
Već nakon dva dana apstinencije počinju se oporavljati vaša osjetila okusa i njuha. Tako ćete sada otkiti čitavu paletu novih okusa i mirisa sve do njihovih najfinijih nijansi.

Prva tri dana apstinencije

Zvučat će nevjerojatno, ali već tri dana nakon prestanka pušenja vaše će se tijelo u velikoj mjeri očistiti od nikotina. Nažalost, tu je i neizbježna apstinencijska kriza koja izaziva razne tegobe. Međutim, ni ona nije jednaka za sve pušače – dok ju neki gotovo i ne osjete, drugim pušačima predstavlja pravi pakao. Moguće je da vas uhvati glavobolja, mučnina, grčevi i velika razdražljivost. Dogurate li do prvih sedam dana bez povučenog dima, odradili ste najtežu dionicu. Stoga se nagradite i novcem koji biste inače potrošili na cigarete kupite si nešto što vas veseli.
2-3 tjedna bez dima
U vašem tijelu započinju regenerativni procesi – znatno se poboljšava cirkulacija i olakšano vam je hodanje i trčanje. Već nakon nekoliko tjedana bit ćete u stanju započeti s pojačanom tjelesnom aktivnošću, moći ćete vježbati bez straha od vrtoglavice i mučnine. Povećava se i vaša produktivnost na poslu.

1-9 mjeseci nepušenja

Nakon prvih mjesec dana nepušenja vaša se pluća počinju obnavljati. Primijetili ste kako manje kašljete i više niste toliko zapuhani dok se penjete uza stube? Čak i kod najokorjelijih pušača simptomi apstinencijske krize povlače se nekoliko mjeseci nakon prestanka pušenja. A za neke nestaju već dva tjedna nakon zadnje cigarete. Međutim, popravlja se sve, pa tako i vaš apetit. Stoga, oprezno s hranom, pripazite na unos kalorija i više se krećite kako si ne biste odricanjem od jedne loše navike navukli novi problem – prekomjernu težinu.
Prva godina nepušenja
Godinu dana po prestanku pušenja rizik od srčanog udara za 50 posto je manji negoli kod pušača, što nije zanemariva brojka.
Pet godina nakon prestanka pušenja
Nakon pet godina nepušenja mogućnost srčanog udara kod vas jednaka je kao i kod ljudi koji nikada nisu pušili.
Deset godina nakon prestanka pušenja
Rak pluća najčešće je oboljenje kod pušača i odnosi najviše života. Čak 90 posto preminulih pacijenata koji su bolovali od raka pluća bili su pušači. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik da umrete od raka pluća smanjuje se na 50 do čak 70 posto, a bitno se smanjuje i opasnost od raka usta, grla, jednjaka, bubrega i gušterače.
Petnaest godina nakon prestanka pušenja
Rizik od koronarnih bolesti 15 godina nakon što ste prestali pušiti, kod vas je sada jednak kao i kod nepušača.
Dugoročna dobrobit prestanka pušenja
Prema američkim istraživanjima, nepušači u prosjeku žive 14 godina dulje od pušača. Prestanak pušenja prije navršene 30. godine života uklanja sve posljedice po vaše zdravlje u kasnijem životu. U usporedbi s pušačima, osobe koje prestanu pušiti prije 50. godine života upola smanjuju rizik od smrti u sljedećih 15 godina te puno manje obolijevaju od upale pluća, prehlade, gripe i bronhitisa.
Stoga, odbacite cigaretu već danas, učinite nešto za svoje zdravlje, ali i za zdravlje svojih najmilijih. Naime, i kod nepušača koji žive s pušačima rizik od koronarne bolesti i karcinoma pluća veći je za barem trideset posto negoli kod nepušača koji nisu izloženi tzv. ‘pasivnom’ pušenju.
Prestankom pušenja na svim ste životnim poljima ‘u plusu’ – od zdravlja do financija. Osjećat ćete se i izgledati bolje, vaša koža i kosa bit će u boljem stanju i neće više imati onaj neugodan miris. Riješit ćete se i pušačkog zadaha koji vam je vjerojatno ponekad zadavao nevolje na ljubavnom planu. Bit ćete otporniji i izdržljiviji i manje podložni stresu, a tu je i taj osjećaj zadovoljstva, jer ste uspjeli pobijediti svoju dugogodišnju ovisnost.
Izvor : Haber

Objavi komentar

0 Primjedbe